fbpx

Best Christmas Songs of All Time

Hanuman Chalisa | Shree Hanuman Chalisa Lyrics | श्री हनुमान चालीसा

Rate this post

Find out Hanuman Chalisa Lyrics In Hindi & English along with Video song on Youube ,PDF Download and Song Download. Hanuman Chalisa is a devotional hymn dedicated to Lord Hanuman, a central character in the Hindu epic Ramayana.

Hanuman Chalisa Video Song with Lyrics

Hanuman Chalisa Video Song with Lyrics

The word “chalisa” means “forty,” referring to the forty verses of the hymn. The Hanuman Chalisa is believed to have been written by the poet-saint Tulsidas in the 16th century, and is considered to be one of the most powerful hymns in Hinduism.

Shree Hanuman Chalisa Lyrics

Hanuman Chalisa Lyrics In Hindi

श्रीगुरु चरन सरोज रज निज मनु मुकुरु सुधारि
बरनऊं रघुबर बिमल जसु जो दायकु फल चारि
बुद्धिहीन तनु जानिके सुमिरौं पवन कुमार
बल बुद्धि बिद्या देहु मोहिं हरहु कलेस बिकार

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर
जय कपीस तिहुं लोक उजागर
रामदूत अतुलित बल धामा
अंजनि पुत्र पवनसुत नामा

महाबीर बिक्रम बजरंगी
कुमति निवार सुमति के संगी
कंचन बरन बिराज सुबेसा
कानन कुंडल कुंचित केसा
हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै
कांधे मूंज जनेऊ साजै
संकर सुवन केसरीनंदन
तेज प्रताप महा जग बन्दन

विद्यावान गुनी अति चातुर
राम काज करिबे को आतुर
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया
राम लखन सीता मन बसिया
सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा
बिकट रूप धरि लंक जरावा
भीम रूप धरि असुर संहारे
रामचंद्र के काज संवारे

लाय सजीवन लखन जियाये
श्रीरघुबीर हरषि उर लाये
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं
अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा
नारद सारद सहित अहीसा

जम कुबेर दिगपाल जहां ते
कबि कोबिद कहि सके कहां ते
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा
राम मिलाय राज पद दीन्हा
तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना
लंकेस्वर भए सब जग जाना
जुग सहस्र जोजन पर भानू
लील्यो ताहि मधुर फल जानू

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं
जलधि लांघि गये अचरज नाहीं
दुर्गम काज जगत के जेते
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते
राम दुआरे तुम रखवारे
होत न आज्ञा बिनु पैसारे
सब सुख लहै तुम्हारी सरना
तुम रक्षक काहू को डर ना

आपन तेज सम्हारो आपै
तीनों लोक हांक तें कांपै
भूत पिसाच निकट नहिं आवै
महाबीर जब नाम सुनावै
नासै रोग हरै सब पीरा
जपत निरंतर हनुमत बीरा
संकट तें हनुमान छुड़ावै
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै

सब पर राम तपस्वी राजा
तिन के काज सकल तुम साजा
और मनोरथ जो कोई लावै
सोइ अमित जीवन फल पावै
चारों जुग परताप तुम्हारा
है परसिद्ध जगत उजियारा
साधु संत के तुम रखवारे
असुर निकंदन राम दुलारे

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता
अस बर दीन जानकी माता
राम रसायन तुम्हरे पासा
सदा रहो रघुपति के दासा
तुम्हरे भजन राम को पावै
जनम-जनम के दुख बिसरावै
अन्तकाल रघुबर पुर जाई
जहां जन्म हरि भक्त कहाई

और देवता चित्त न धरई
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई
संकट कटै मिटै सब पीरा
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा
जै जै जै हनुमान गोसाईं
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं
जो सत बार पाठ कर कोई
छूटहि बंदि महा सुख होई

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा
होय सिद्धि साखी गौरीसा
तुलसीदास सदा हरि चेरा
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा

पवन तनय संकट हरन मंगल मूरति रूप

राम लखन सीता सहित हृदय बसहु सुर भूप

Hanuman Chalisa In English

॥ Doha ॥

Shri guru charan saroj raj neej manu mukur sudhari ।
Baranu raghubar bimal jasu jo dayaku phal chari ॥ 

Buddhi heen tanu janike sumero pavan kumar । 
Bal buddhi bidya deu mohi harau kales bikar ॥

॥ Chaupayee ॥Jai Hanuman gyan gun sagar । 
Jai kapis tihu lok ujagar ॥01॥

Ram doot atulit bal dhama । 
Anjaani-putra pavan sut nama ॥02॥

Mahabir bikram Bajrangi । 
Kumati nivar sumati ke sangi ॥03॥

Kanchan baran biraj subesa । 
Kanan kundal kunchit kesa ॥04॥

Hath bajra aur dhvaja biraje । 
Kaandhe munj janeu saje ॥05॥

Sankar suvan Kesari nandan । 
Tej pratap maha jag bandan ॥06॥

Bidyavaan guni ati chatur । 
Ram kaj karibe ko aatur ॥07॥

Prabhu charitra sunibe-ko rasiya । 
Ram Lakhan Sita maan basiya ॥08॥

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava । 
Bikat roop dhari Lank jarava ॥09॥

Bhim roop dhari asur sahare । 
Ramachandra ke kaj savare ॥10॥

Laye sanjivan Lakhan jiyaye । 
Shri Raghuvir harashi ur laye ॥11॥

Raghupati kinhi bahut badhaee । 
Tum mam priye Bharat-hi-sam bhai ॥12॥

Sahas badan tumharo jas gaave । 
Asa-kahi Shripati kantha lagave ॥13॥

Sankadik brahmadi munisa । 
Narad-sarad sahit ahisa ॥14॥

Jum Kuber digpaal jaha teh । 
Kabi Kovid kahi sake kahan teh ॥15॥

Tum upkar Sugreevahi keenha । 
Ram milaye rajpad deenha ॥16॥

Tumharo mantra Vibhishan maana । 
Lankeshvar bhaye sab jag jana ॥17॥

Yug sahastra jojan par bhanu । 
Leelyo tahi madhur phaal janu ॥18॥

Prabhu mudrika meli mukh mahi । 
Jaladi langhi gaye achraj nahi ॥19॥

Durgaam kaj jagat ke jete । 
Sugam anugraha tumhre tete ॥20॥

Ram duwaare tum rakhvare । 
Hoat na adyna binu paisare ॥21॥

Sab sukh lahe tumhari sarna । 
Tum rakshak kahu ko darna ॥22॥

Aapan tej samharo aape । 
Teenho lok hank teh kanpe ॥23॥

Bhoot pisaach nikat nahin aave । 
Mahabir jab naam sunave ॥24॥

Nase rog hare sab peera । 
Japat nirantar Hanumant beera ॥25॥

Sankat se Hanuman chudave । 
Man karam bachan dyan jo lave ॥26॥

Sab par Ram tapasvee raja । 
Teen ke kaj sakal tum saja ॥27॥

Aur manorath jo koi lave । 
Sohi amit jeevan phal pave ॥28॥

Charo yug partap tumhara । 
Hai parasiddha jagat ujiyara ॥29॥

Sadhu sant ke tum rakhware । 
Asur nikanandan Ram dulare ॥30॥

Ashta-sidhi nav nidhi ke daata । 
Asabar deen Janki mata ॥31॥

Ram rasayan tumhare pasa । 
Sada raho Raghupati ke dasa ॥32॥

Tumhare bhajan Ram ko paave । 
Janam-janam ke dukh bisrave ॥33॥

Anth-kaal Raghubar pur jaee । 
Jaha janma Hari-bhakht kahaee ॥34॥

Aur devta chitta na dharaee । 
Hanumanth se he sarba sukh karaee ॥35॥

Sankat kate-mite sab peera । 
Jo sumire Hanumat balbeera ॥36॥

Jai Jai Jai Hanuman gosaee । 
Krupa karahu gurudev ki naee ॥37॥

Jo sath baar paath kar koi । 
Chuthee bandhi maha sukh hoee ॥38॥

Jo yaha padhe Hanuman Chalisa । 
Hoye Siddhi Sakhi Gaurisa ॥39॥

Tulsidas sada Hari chera । 
Keeje nath hridaye maha dera ॥40॥

॥ Doha ॥Pavan tanay sankat harana mangal murti roop । 
Ram Lakhan Sita sahit hriday basau sur bhuup ॥

॥ Jai-Ghosh ॥Bol Bajarangabali ki jai । 
Pavan putra Hanuman ki jai ॥ 
॥ Jai Shri Ram ॥

Latest Trending God Chalisa

Hanuman Chalisa PDF Download

Hanuman Chalisa in Meaning in Hindi

हनुमान चालीसा चालीस छंदों से बना एक भक्तिपूर्ण भजन है, जिनमें से प्रत्येक भगवान हनुमान की स्तुति का एक भजन है। हनुमान चालीसा के बोल हिंदी की अवधी बोली में लिखे गए हैं, और भगवान हनुमान के विभिन्न कार्यों और कारनामों का वर्णन करते हैं। नीचे हनुमान चालीसा के प्रत्येक श्लोक के अर्थ का संक्षिप्त विवरण दिया गया है:

1-4: पहले चार छंद भगवान हनुमान से प्रार्थना करते हैं, उनका आशीर्वाद और सुरक्षा मांगते हैं।

5-8: अगले चार श्लोकों में भगवान राम के प्रति हनुमान की भक्ति और रामायण में उनकी भूमिका का वर्णन है।

9-12: अगले चार छंद भगवान हनुमान की शारीरिक और आध्यात्मिक विशेषताओं, जैसे उनके साहस, ज्ञान और शक्ति की प्रशंसा करते हैं।

13-16: अगले चार श्लोकों में भगवान हनुमान के वीरतापूर्ण कारनामों का वर्णन है, जैसे कि सीता को बचाने के लिए लंका की उनकी यात्रा और कई राक्षसों का वध।

17-20: अगले चार श्लोकों में भगवान राम के प्रति हनुमान की भक्ति और उनके दूत और सेवक के रूप में उनकी भूमिका का वर्णन है।

21-24: अगले चार श्लोक भगवान हनुमान की ताकत, ज्ञान और भगवान राम की भक्ति की प्रशंसा करते हैं।

25-28: अगले चार श्लोकों में रामायण में भगवान हनुमान की भूमिका और भगवान राम के प्रति उनकी भक्ति का वर्णन है।

29-32: अगले चार छंद भगवान हनुमान की शारीरिक और आध्यात्मिक विशेषताओं, जैसे उनके साहस, ज्ञान और शक्ति की प्रशंसा करते हैं।

33-36: अगले चार श्लोकों में भगवान हनुमान की एक रक्षक और बाधाओं को दूर करने वाली भूमिका का वर्णन है।

37-40: अंतिम चार छंद भगवान हनुमान से प्रार्थना है, उनका आशीर्वाद और सुरक्षा मांगते हैं, और आध्यात्मिक ज्ञान प्राप्त करने के लिए पढ़ने वाले के लिए।

हनुमान चालीसा में, भगवान हनुमान की प्रशंसा भगवान राम के एक शक्तिशाली और समर्पित सेवक के साथ-साथ एक रक्षक, बाधाओं को दूर करने वाले और मनोकामनाओं को पूरा करने वाले के रूप में की गई है। ऐसा माना जाता है कि भक्ति के साथ हनुमान चालीसा का पाठ करने से आशीर्वाद, सौभाग्य और सुरक्षा मिलेगी, साथ ही लक्ष्यों को प्राप्त करने और आध्यात्मिक ज्ञान प्राप्त करने में मदद मिलेगी।

Hanuman Chalisa in Meaning in English

The Hanuman Chalisa is a devotional hymn composed of forty verses, each of which is a hymn of praise to Lord Hanuman. The lyrics of the Hanuman Chalisa are written in the Awadhi dialect of Hindi, and describe the various deeds and exploits of Lord Hanuman. Below is a brief explanation of the meaning of each verse of the Hanuman Chalisa:

1-4: The first four verses are a prayer to Lord Hanuman, asking for his blessings and protection.

5-8: The next four verses describe Lord Hanuman’s devotion to Lord Rama and his role in the Ramayana.

9-12: The next four verses praise Lord Hanuman’s physical and spiritual attributes, such as his courage, wisdom, and power.

13-16: The next four verses describe Lord Hanuman’s heroic feats, such as his journey to Lanka to rescue Sita, and his killing of many demons.

17-20: The next four verses describe Lord Hanuman’s devotion to Lord Rama and his role as his messenger and servant.

21-24: The next four verses praise Lord Hanuman’s strength, wisdom, and devotion to Lord Rama.

25-28: The next four verses describe Lord Hanuman’s role in the Ramayana and his devotion to Lord Rama.

29-32: The next four verses praise Lord Hanuman’s physical and spiritual attributes, such as his courage, wisdom, and power.

33-36: The next four verses describe Lord Hanuman’s role as a protector and remover of obstacles.

37-40: The last four verses are a prayer to Lord Hanuman, asking for his blessings and protection, and for the reciter to attain spiritual enlightenment.

In the Hanuman Chalisa, Lord Hanuman is praised as a powerful and devoted servant of Lord Rama, as well as a protector, remover of obstacles and granter of wishes. It is believed that reciting the Hanuman Chalisa with devotion will bring blessings, good luck, and protection, as well as help in achieving one’s goals and attaining spiritual enlightenment.

You May Also Like These Latest God Chalisa

Hi! I am Sonali. I am a teacher and I love to write and read. I also like to listen to good songs and review and write down the lyrics. I have three years of experience in writing lyrics. And I am posting this written song on Hinditracks.co.in website so that by reading the lyrics of this song you too can sing and make your heart happy.

Leave a Comment

Affiliate Disclosure – Some links on this site are Amazon associate links. As an Amazon Associate https://hinditracks.co.in may earn from qualifying purchases.Note – Amazon, Amazon Prime, the Amazon Logo and Amazon Prime logo are trademarks of Amazon.com,Inc or its affiliates.